| Tytuł: | sama nie wiem |
| Autor: | Kinga 5.7.2011, 20:13 |
| Dziś przeczytałam pewien artykuł w którym było napisane, ze chorujacy na bulimię jest także ten kto bierze środki przeczyszczające.. do tej pory myślałam ze tylko osoby prowokujace wymioty... i własnie dotarło do mnie ze jestem chora na bulimie boo mam napady obżarstwa (jem w ciągu 15 minut na zmiane cos słodkiego i coś słonego i wymyślam rózne kombinacje) jedząc czuje sie winna ze jem i tak co kilka dni... czy jestem w stanie nad tym sama zapanować?? czy powinnam iść do jakiegoś lekarza... mój lekarz rodzinny jak zwykle powie mi ze wydziwiam wiec juz sama nie wiem co mam robic | |
| Tytuł: | sama nie wiem |
| Autor: | ewa 4.8.2011, 11:30 |
| Rodzinny lekarz nic ci nie pomoże, zgłosic się trzeba do psychoterapeuty albo psychiatry po leki hamujace napady obżarstwa. Tak masz bulimię tzn. prawidłowo to jestes chora na bulimię. | |

Anoreksja i bulimia
Anoreksja i bulimia to choroby jakże bliskie sobie. Dopiero w późnych latach siedemdziesiątych bulimie opisano jako oddzielną chorobę. Wówczas myślano, że takie objawy towarzyszą anoreksji. Teraz wiadomo że te choroby znacznie się różnią od siebie. Osoby chore na anoreksję są zafascynowane sobą, przynajmniej do momentu kiedy nie zaczną umierać.
Stres
Koenzym Q10 zwany również „eliksirem młodości” po raz pierwszy został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku w USA, a 1978 angielski biochemik Peter Mitchell za swe osiągnięcia i całokształt pracy nad koenzymem Q10 otrzymał nagrodę Nobla.
Narkomania
Narkomania (z gr. narke – odurzyć, mania – szaleństwo) to patologiczne zjawisko społeczne, inaczej – uzależnienie, które jest spowodowane zażywaniem leków (przeciwbólowych środków narkotycznych) lub innych środków uzależniających (np. narkotyki, leki psychotropowe, uspokajające).