| Tytuł: | bulimia i depresja |
| Autor: | Piotrek 27.5.2011, 08:31 |
| Witam! Mam taki problem, moja siostra choruje na bulimię. Aż przykro patrzeć jak sie dziewczyna męczy. Dodatkowo ma okresy depresji. Kiedyś czytałem o taj chorobie na stronie depresja-info.com.pl i coraz bardziej się martwię o moją siostrę. Czy mozliwe jest połaczenie terapii (leczenie depresji + bulimii)? Przecież ona nie może się dłużej tak męczyć. Bardzo proszę o jakieś wskazówki. | |
| Tytuł: | bulimia i depresja |
| Autor: | Ewa 4.8.2011, 11:25 |
| Oczywiście jak najbardziej, ponieważ najczęściej obok bulimmi jest depresja, radze zapisać siostrę najszybciej do psychiatry - zapisze odpowiednie leki oraz na psychoterapie. Pozdrawiam | |

Anoreksja i bulimia
Anoreksja i bulimia to choroby jakże bliskie sobie. Dopiero w późnych latach siedemdziesiątych bulimie opisano jako oddzielną chorobę. Wówczas myślano, że takie objawy towarzyszą anoreksji. Teraz wiadomo że te choroby znacznie się różnią od siebie. Osoby chore na anoreksję są zafascynowane sobą, przynajmniej do momentu kiedy nie zaczną umierać.
Stres
Koenzym Q10 zwany również „eliksirem młodości” po raz pierwszy został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku w USA, a 1978 angielski biochemik Peter Mitchell za swe osiągnięcia i całokształt pracy nad koenzymem Q10 otrzymał nagrodę Nobla.
Narkomania
Narkomania (z gr. narke – odurzyć, mania – szaleństwo) to patologiczne zjawisko społeczne, inaczej – uzależnienie, które jest spowodowane zażywaniem leków (przeciwbólowych środków narkotycznych) lub innych środków uzależniających (np. narkotyki, leki psychotropowe, uspokajające).