| Tytuł: | jak pomóc koleżance chorej na bulimię |
| Autor: | ksenia 20.5.2010, 14:43 |
| hej . mam problem z moją koleżanką która jest mi bliska .. problem leży w tym ze ona jest bardzo chuda osobą a ciągle narzeka że jest gruba . je dość sporo a potem to zwraca w postaci wymiocin . kiedy chce z nią porozmawiać na ten temat od razu dostaje "szału " krzyczy ze sobie coś ubzdurałam ale ja wiem ze ona to robi bo raz widziałam to na własne oczy. tłumaczyła się tym ze źle się poczuła i to dlatego chodź przed 2 min od tego zdarzenia czuła się całkiem dobrze . moze podpowiecie mi co mam zrobić ? jak z nią rozmawiać ? z góry dziękuję. | |
| Tytuł: | jak pomóc koleżance chorej na bulimię |
| Autor: | ida 20.5.2010, 14:43 |
| Ja tez mam objawy bulimii. Jest ciezko. Nie chce mi sie generalnie wogole jesc. A jak juz to jem u w duzych ilosciach. Moze ona sobie nie zdaje sprawy ze swojej choroby? Wytlumacz jej ze sie bardzo o nia martwisz i ze zalezy ci na niej i na jej zdrowiu. To nie jest latwa choroba. Trudno jest z tego wyjsc. Ona potrzebuje pomocy! Gdy juz nawiarzesz z nia kontakt odnosnie tego temetu (zrob to ostrzoznie, bo osoby chore na to sa nerwowe) skieruj ja na lecznie. Pozdrawiam | |
| Tytuł: | |
| Autor: | 23.6.2010, 08:09 |
| tak tylko ze z nią nie ma kontaktu jeśli chodzi o ten temat ... nie wiem co już mam z nią zrobić ... | |

Anoreksja i bulimia
Anoreksja i bulimia to choroby jakże bliskie sobie. Dopiero w późnych latach siedemdziesiątych bulimie opisano jako oddzielną chorobę. Wówczas myślano, że takie objawy towarzyszą anoreksji. Teraz wiadomo że te choroby znacznie się różnią od siebie. Osoby chore na anoreksję są zafascynowane sobą, przynajmniej do momentu kiedy nie zaczną umierać.
Stres
Koenzym Q10 zwany również „eliksirem młodości” po raz pierwszy został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku w USA, a 1978 angielski biochemik Peter Mitchell za swe osiągnięcia i całokształt pracy nad koenzymem Q10 otrzymał nagrodę Nobla.
Narkomania
Narkomania (z gr. narke – odurzyć, mania – szaleństwo) to patologiczne zjawisko społeczne, inaczej – uzależnienie, które jest spowodowane zażywaniem leków (przeciwbólowych środków narkotycznych) lub innych środków uzależniających (np. narkotyki, leki psychotropowe, uspokajające).