Bulimia

bulimia_wiem_o_zdrowiu

Forum

co to jest? (marta)
Witam ...ja cierpię na bulimie już ponad 3 lata (mam prawie 15) ...początki ledwo pamiętam bo byłam w ciężkiej depresji ...zmarła jedyna osoba do której miałam zaufanie ...straciłam kontakt ze światem ...dopiero przed 2 miesiącami uświadomiłam sobie że jestem chora ...wcześniej wypierałam się tego ...wymiotowałam po wszystkim ...i nadal to robię ...zawsze liczę ile gryzów zrobię a później 2 razy więcej wymiotuję ...schudłam kilkanaście kilo ...kiedyś miałam dużą nadwagę a teraz mam idealną ...ale ja cały czas twierdzę że jestem gruba ...nienawidzę swojego ciała ...już z tysiąc razy chciałam umrzeć ale przy życiu trzyma mnie moja mała siostra którą teoretycznie wychowuje bo moi rodzice cały czas pracują za granicą ...a z resztą nawet jak są w domu to piją i się kłócą więc trak jakby ich nie ma ...przez depresje straciłam wszystkich przyjaciół a przez to że wymiotuje po każdym posiłku (i nie tylko...) boję się że ktoś wyda mój sekret albo mnie wyśmieje ...już raz tak miałam ...dzisiaj po raz pierwszy proszę żeby ktoś mi pomógł ...proszę ...już nie daje rady ...pomóżcie mi ...
(więcej...)

23
Tonę (sechmet)
Sechmet, czy Ty poszłaś na terapię, skoro trwa to już tyle lat? Przecież wiesz, że bulimia to nie taka tam sobie fanaberia...
(więcej...)

6
jak pomóc koleżance chorej na bulimię (ksenia)
tak tylko ze z nią nie ma kontaktu jeśli chodzi o ten temat ... nie wiem co już mam z nią zrobić ...
(więcej...)

3
Ból żołądka (Justyna)
Może krople żołądkowe Ci pomogą lub lekkostrawne, bez nadmiernej ilości tłuszczu potrawy?
(więcej...)

6
bulimia i depresja (Piotrek)
Oczywiście jak najbardziej, ponieważ najczęściej obok bulimmi jest depresja, radze zapisać siostrę najszybciej do psychiatry - zapisze odpowiednie leki oraz na psychoterapie. Pozdrawiam
(więcej...)

2
sama nie wiem (Kinga)
Rodzinny lekarz nic ci nie pomoże, zgłosic się trzeba do psychoterapeuty albo psychiatry po leki hamujace napady obżarstwa. Tak masz bulimię tzn. prawidłowo to jestes chora na bulimię.
(więcej...)

2
chyba popadam w bulimię (nika)
BULIMIA TO STRASZNA CHOROBA WYNISZCZAJACA NIE TYLKO CIAŁO ALE I TEŻ DUCHA BORYKAM SIE Z NIA OD TRECH LAT JEST CORAZ GORZEJ MIMO ZE BYŁAM U PSYCHIATRY I BIORE LEKI MOJ STAN SIE POGARSZA NAJGORSZE JEST TO ZE WIEM WSZYSTKO O TEJ CHOROBIE ALE NIE MOGE JEJ LECZYC W PEŁNI BO MOJE DOTYCHCZASOWE OBOWIAZKI NIE POZWALAJA NA TO WIEM ZE TYLKO TERAPIA BY MI POMOGŁA ALE NIMOGE BRAC W NIEJ UDZIAŁU BO MAM DWIE PRACE ZEBY UTRZYMAĆ SIEBIE I MOJE TRÓJKE DZIECIACZKÓW NIESTETY MAM CORAZ MNIEJ SIŁ ZEBY Z TYM WALCZYĆ...
(więcej...)

2
czy to bulimia? (jazzy)
Mam problem ze stymulowaniem wymiotów: dziś i wczoraj wymiotowałam dwukrotnie (po zjedzeniu pól opakowania orzeszków rano i wieczorem gdy zjadłam aż 290gram rurek czekoladowych - jak mogłam- działałam w omaku...), w piątek raz i w czwartek... wiem, że to nie jest dobry sposób na walkę z przejedzeniem, a jednak - tak właśnie robie. nienawidze mojego pokoju z aneksem kuchennym
(więcej...)

1
Bulimia- gdzie szukać pomocy? (Zrozpaczona)
i jak udało Ci się znaleźć pomoc??
(więcej...)

2
Problem z bulimią (Czesława)
ja też nie chciałam słuchać mojej mamy gdy tak do mnie mówiła , bo wstyd było mi sie przynać przed samą sobą do choroby. dziś mam wyrzuty do mamy że odrazu gdy zauważyła co sie dzieje nie zaprowadziła mnie do lekarza bo może bym miała to co nniszczy mi życie za sobą. weź córke chociaż podstępem do lekarza ! ja przez te chorobe zawaliłam dwa lata liceum , straciłam znajomych... nie pozwól własnemu dziecku niszczyć sobie życia...
(więcej...)

2
jak leczyć bulimię (Madziak)
Podejrzewam siostrę że jest chora na bulimię, kilka razy przyłapałam ją na wymiotach w łazience. Chciałam zapytać, jak leczy się takie osoby, czy jest im potrzebna pomoc głównie psychologa? Czy kogoś więcej?
(więcej...)

1
czy mam bulimię? (Suu)
Wydaje mi się że bulimia. Masz bardzo niskie bmi i zdecydowanie za mało ważysz. Masz napady wilczego głodu ponieważ organizm jest wygłodzony to normalna reakcja, ale wydaje mi się że to jednak jest bulimia ja mam podobnie. Co dwa, trzy dni wymiotuje a pozostałe się głodzę i uważam że to bulimia bo anorektyczki nie prowokują wymiotów. Staram sie jednak z tym walczyć i zacząć normalnie się odrzywiać mam nadzieję że mi się uda i tego samego życzę tobie bo prędzej czypóżniej skończy się to śmiercią.
(więcej...)

2
jestem chora POMOCY!!!! (Gośka)
Tez tak mam tyle tylko że jestem w 3 gimnazjum i wymoityje od nispełna roku:/ Odkąd chudnę nie mogę przestać wymiotować i nie wiem czy chce przestać...
(więcej...)

2
czy to bulimia? (MissHyde)
Witam, nie wiem gdzie mam sie zwrocic ze swoimi watpliwosciami, mam nadzieje ze pomozecie... Walcze od dluzszego czasu z depresja, pierwszy raz leczylam sie jakies 4 lata temu. Od zawsze mam tez tendencje do zajadania problemow. W efekcie mam spora nadwage, z ktora co jakis czas taram sie walczyc, ale malo skutecznie;/ Raz na jakis czas, mniejw iecej raz na tydzien, nachodzi mnie napad jedzenia, ide do sklepu i potrafie kupic 5 tabliczek czekolady albo bochenek chleba albo zamowic jakies zarcie z dowozem i jem jem jem. tak dlugo az juz na prawde bardzo zle sie czuje, boli mnie brzuch, mdli mnie, czuje obrzydzenie do samej siebie. nie potrafie nad tym zapanowac. nastepnego dnia wracam na restrykcyjna diete i trzymam ja bardzo az do nastepnego napadu. nie przeczyszczam sie, nie prowokuje wymiotow. nie wiem czy to poczatki bulimii czy \"tylko\" kompulsywne obzarstwo? nie radze sobie z tym, nienawidze swojego ciala i siebie za to ze nie radze sobie z tym...
(więcej...)

1

Dodaj nowy temat:

Tytuł:
Autor:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
nosił wilk razy kilka ponieśli i...

bulimia_ciekawostki

Ciekawostki

Anoreksja i bulimia
Anoreksja i bulimia to choroby jakże bliskie sobie. Dopiero w późnych latach siedemdziesiątych bulimie opisano jako oddzielną chorobę. Wówczas myślano, że takie objawy towarzyszą anoreksji. Teraz wiadomo że te choroby znacznie się różnią od siebie. Osoby chore na anoreksję są zafascynowane sobą, przynajmniej do momentu kiedy nie zaczną umierać.

Czy wiesz, że...

Stres
Koenzym Q10 zwany również „eliksirem młodości” po raz pierwszy został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku w USA, a 1978 angielski biochemik Peter Mitchell za swe osiągnięcia i całokształt pracy nad koenzymem Q10 otrzymał nagrodę Nobla.

Polecamy

Narkomania
Narkomania (z gr. narke – odurzyć, mania – szaleństwo) to patologiczne zjawisko społeczne, inaczej – uzależnienie, które jest spowodowane zażywaniem leków (przeciwbólowych środków narkotycznych) lub innych środków uzależniających (np. narkotyki, leki psychotropowe, uspokajające).

Archiwum

Metamizol jest jednym z najpowszechniej używanych środków przeciwbólowych. W Polsce znany jest od wielu lat jako preparat o nazwie Pyralgina i stosowany szeroko w leczeniu bólu, także pooperacyjnego. Chociaż metamizol jest stosowany w praktyce lekarskiej od lat dwudziestych ubiegłego wieku (wprowadzony do leczenia w 1922 r.). Metamizol jest od wielu dziesięcioleci chętnie wykorzystywany w leczeniu takich objawów stanu zapalnego, jak ból i gorączka.